Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada drobiowa ze szpinakiem na sosie grzybowym

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka lub indyka ( porcje po ok. 150g)
  • przyprawa warzywna
  • 200 g szpinaku w liściach ( może być mrożony)
  • 100 ml śmietany 36%
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 100 g sera Lazur błękitny
  • 50 g suszonych grzybów
  • 400 ml śmietany
  • 50 g masła
  • przyprawa warzywna
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:
Grzyby gotujemy w osolonej wodzie. Do śmietany dodajemy drobno pokrojone grzyby, starty ser Lazur błękitny i gotujemy 5 minut. Sos doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą warzywną.Filety rozbijamy na bardzo cienkie plastry, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Na ¾ fileta układamy wcześniej przygotowany szpinak i zwijamy formułując roladę. Następnie każdą roladę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku 25-30 minut w zależności od grubości rolad w temp. 150ºC Upieczone roladki kroimy na kawałki i układamy na wcześniej przygotowanym sosie grzybowym. Podajemy z ziemniakami z wody i surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *