Rizotto a la Marlenka
Rizotto a la Marlenka4.51 out of 5 based on 516 voters.
Składniki:
- 3 torebki ryżu
- 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
- 2 lub 3 cebule
- 4 marchewki
- ketchup
- kostka rosołowa lub wegetta
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka
- bazylia, majeranek
- natka pietruszki
- olej
- puszka kukurydzy
Sposób przyrządzenia:
Najpierw poszatkować cebulę i podsmażyć na patelni(na oleju), jak będzie już miękka dodać do niej poszatkowaną marchewkę i smażyć pod przykryciem. Następnie gdy już marchewka będzie w miarę miękka dodać pokrojone w kostkę papryki, posypać małą ilością wegetty i posypać pokruszoną kostkę rosołową. Dodać ketchupu tak aby było lekko płynne, pieprzu, papryki ostrej, majeranku, bazylii od czasu do czasu mieszać. Gdy papryka będzie miękka dodać posiekaną natkę pietruszki i papryki słodkiej. Na samym końcu wsypać pół puszki kukurydzy i chwilkę jeszcze trzymać na ogniu. Ugotować ryż. Podawać: na talerz nałożyć ryż a na środku położyć ten jakby sos lub wszystko wymieszać z ryżem. Naprawdę pyszne.
- Rizotto* »
- Szczegóły
- Kategoria: Paella
- Opublikowano: wtorek, 18, wrzesień 2007 00:00
- Marlena