Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rizotto*

Składniki:

  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/4 kurczaka
  • cebula
  • marchew
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól
  • przyprawa „Jarzynka”
  • mała puszka zielonego groszku
  • łyżka zieleniny

Sposób przyrządzenia:
Zagotować wodę z łyżeczką masła lub margaryny, włożyć
wymyty i osączony ryż, ugotować na sypko. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, obrumienić na tłuszczu, dodać pokrojoną cebulę i marchew. Podlać niewielką ilością wody, udusić do miękkości. Mięso następnie drobno pokroić. Do pozostałego sosu włożyć ryż, odcedzony groszek i pokrojone mięso. Przyprawić „Jarzynką”. Wymieszane rizotto przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą. Po wierzchu posypać tartym serem, w kilku miejscach położyć masło- zapiekać 15min.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *