Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z wędzonym łososiem

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 450 g ryżu
  • 750 ml rosołu warzywnego
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 150 g wędzonego łososia
  • sól
  • pieprz
  • 8 łyżek startego parmezanu

    Sposób wykonania:
    Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, cebulę i por, trzymać na ogniu ok. 5 minut po czym dodać ryż i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
    Następnie wlać wino, gotować 3-4 minuty i dolać rosół.
    Pozostawić na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn, wówczas zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Na koniec łososia pokrojonego w paski, wymieszaj i posyp parmezanem.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *