Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z szynką i boczkiem

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 4 łyżki pokrojonego boczku
  • 450 g ryżu
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 750 ml rosołu wołowego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 75 g szynki parmeńskiej
  • 6 łyżek śmietany
  • 4 łyżki startego parmezanu

    Sposób wykonani:
    Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę po czym dodać boczek pokrojony w kostkę i pozostawić na ogniu do momentu, aż cebula będzie miękka.
    Następnie dodać ryż i smażyć ok. 2 minut po czym wlać wino oraz rosół.
    Pozostawić na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i połączyć z szynka i parmezanem.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *