Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z szynką

Składniki:

  • 50 dag ryżu
  • 10 dag masła
  • 2 cebule
  • 6-8 łyżek białego wytrawnego wina
  • 1 l rosołu
  • szczypta szafranu
  • 1-2 czerwone papryki
  • 30 dag zielonego groszku
  • 20 dag szynki
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekać po czym zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas dodać do niej ryż i trzymać na ogniu do momentu, aż stanie się przezroczysty.
    Następnie wlać do ryżu wino i pozostawić na ogniu aż wino odrapuje po czym wlać połowę rosołu i dodać pokrojoną w paski paprykę oraz szafran.
    Nadal gotować, gdy rosół odparuje wlać jego resztę i gotować do miękkości ryżu.
    Na koniec dodać szynkę pokrojoną w kostkę i ugotowany groszek.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać startym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *