Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z sosem małżowym

 

Składniki:

  • 24 małże
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • ¼ pęczka majeranku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ½ szkl. ryżu arbario
  • ½ szkl. wytrawnego czerwonego wina
  • 2 szkl. sosu z małży
  • 2 szkl bulionu rybnego
  • ¼ szkl. startego parmezanu
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekane szalotki, czosnek oraz ryż i smażyć ok. 1 minuty, wówczas wlać wino i sos z małży.
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu aż ryż wchłonie cały płyn.
    Następnie wlewać stopniowo bulion dość często mieszając.
    Na sam koniec wrzucić jeszcze małże i pozostawić na ogniu do miękkości ryżu i wyparowania całego bulionu.
    Zdjąć z ognia, dodać ser, majeranek oraz pieprz do smaku

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *