Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z pieczonym czosnkiem, tymiankiem, migdałami i tartą bułką.

Czosnek tu nie będzie dominował smakiem, jest to niezwykle subtelna i delikatna kombinacja.

Składniki:


• 2 duże główki czosnku w całości, nie obrane
• 1,1 litra rosołu/bulionu z kurczaka
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 3 szalotki (gatunek malej cebuli) lub 2 średnie drobno posiekane
• 2 ząbki czosnku drobno siekane
• pół selera drobno siekanego
• 400 g ryżu na risotto (specjalny gatunek)
• 2 lampki wina, wytrawny wermut lub białe wytrawne
• morska sól
• spora garść świeżego tymianku, listki
• świeżo mielony pieprz
• 70 g masła
• 115 g świeżo startego parmezanu
• 155 g obranych migdałów posiekanych
• 2 garście niezbyt miałkiej tartej bulki
• oliwa

Na risotto:
Nagrzać piekarnik na 230 C. Piec główki czosnku (można w folii) ok. 30 min.
Rozgrzać rosół. Osobno rozgrzać oliwę dodając szalotkę lub cebulę, czosnek i seler i dusić na małym ogniu ok. 4 min. Gdy warzywa zmiekkną – wsypać ryż i zwiększyć ogień. 
Smażyć ryż mieszając na szklisto ok. minuty, dodać wino lub wermut dalej mieszając, będzie pachniało wspaniale. Alkohol wyparuje pozostawiając dobry smak. 
Kiedy wino się zagotuje, wlać 1 chochle gorącego rosołu do ryżu i wsypać większą szczyptę soli. Rozdzielić upieczone główki czosnku i wycisnąć ząbki czosnku do ryżu. Dodać tymianek i pieprz, zmniejszyć mocno ogień, żeby ryż się szybko nie gotował. Wlewać stopniowo po chochli gorącego rosołu, kiedy poprzednia porcja została wchłonięta przez ryż, do wykończenia płynu. 
Zgasić ogień, dodać masło i parmezan, delikatnie rozmieszać. Nakryć pokrywką i zostawić na 2-3 min. Jest to najważniejszy moment robienia risotto, żeby się zrobiło płynne i kremowe jak należy. Na patelni lekko podsmażyć migdały i tartą bułkę na chrupiąco i złoty kolor, posypać risotto i jeść od razu, dopóki ryż ma właściwą konsystencje. Pyszne. 
6 porcji. Przygotowanie 20 min. gotowanie 50 min. Średnio trudne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *