Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z morską rybą

Składniki:

  • 1 ryba morska
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • listek laurowy
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 6 łyżek masła
  • 450 g ryżu
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g startego parmezanu
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Rybę zalać wodą, wrzucić ziarenka pieprzu i gotować ok. 10 minut po czym ja wyjąć i pokroić na małe kawałki.
    Do wywaru wrzuci czosnek oraz liść laurowy i trzymać na ogniu do momentu, aż wywar wyparuje do połowy.
    W między czasie posiekaną szalotkę zeszklić na rozgrzanej oliwie i maśle po czym przełożyć do wywaru razem z ryżem i rybą.
    Pozostawić na ogniu do miękkości ryżu i po czym wlać wino i gotować jeszcze aż ryz wchłonie cały płyn.
    Przed podaniem posypać parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *