Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z kaszy jęczmiennej z cebulką

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 biała cebula
  • ½ szkl. jęczmiennej kaszy perłowej
  • ½ szkl. wytrawnego białego wina
  • 4 szkl. bulionu
  • ½ szkl. startego parmezanu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cebulę okroić w drobną kostkę po czym zarumienić ja na rozgrzanym maśle, wówczas dodać kasze oraz wlać wino.
    Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu do momentu, aż wino wyparuje.
    Następnie wlać bulion i dusić ok. 35min, do miękkości kaszy.
    Na sam koniec wmieszać pietruszkę oraz ser i doprawić do smaku sola oraz pieprzem.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Matylda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *