Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Risotto z indykiem i orzechami włoskimi

 

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg mięsa z indyka
  • 1 szkl. orzechów włoskich
  • ½ główka czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 ½ szkl. ryżu arbario
  • ¾ szkl. białego wina
  • 4 szkl. bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Mięso z indyka pokroić na medaliony, które oprószyć solą oraz pieprzem po czym zanurzać w roztrzepanym jajku potem posypać posiekanymi orzechami i obsmażyć na rozgrzanej oliwie.
    Następnie podsmażone medaliony ułożyć na brytfannie wysmarowanej oliwą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 8-12 minut.
    W między czasie na reszcie oliwy smażyć ok. 1 minuty ryż z posiekanym czosnkiem, wówczas wlać wino i trzymać na ogniu cały czas mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn po czym wlewać stopniowo bulion i nadal gotować również do całkowitego wchłonięcia przez ryż.
    Na koniec do ryżu dodać indyka, posiekaną natkę pietruszki, ser oraz masło.
    Całość delikatnie przemieszać.

     

    „Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy” nadesłany przez Natalia Szczurek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *