• 15 dag ryżu
  • 30 dag pieczonej cielęciny lub kury
  • 3 średnie pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • szczypta szafranu
  • 1 szklanka rosołu (może być z kostki)
  • 1 szklanka groszku konserwowego
  • 3 łyżki drobno pokrojonych usmażonych grzybów (np. pieczarek)

Sposób przyrządzenia:
Oliwę zagrzać, wsypać przebrany i umyty ryż oraz mięso, mieszając lekko podrumienić. Dodać obrane ze skórek, pokrojone w kostkę pomidory, zieloną pietruszkę, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Oprószyć solą pieprzem i szafranem Dusić ok. 15 min. na wolnym ogniu, mieszając. Dodać rosół. Przykryć rondel. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Dusić ok. 40 min. Ryż powinien całkowicie wchłonąć płyn.
Podawać na gorąco z dodatkiem sałaty.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi