Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Racuchy z rybą

Składniki:

  • 25 dag filetów z ryby
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta suszonego tymianku
  • 2 dag drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1,5 szkl. ciepłej wody
  • sól
  • pieprz
  • olej

    Sposób wykonania:
    Drożdże wymieszać razem z cukrem po czym zalać ½ szkl. wody i odstawić w ciepłe miejsce.
    W między czasie rybę oraz cebule zemleć w maszynce, wówczas dodać tymianek oraz szczyptę pieprzu, dokładnie wymieszać.
    Następnie do drożdży wlać resztę wody po czym wlewać stopniowo do przesianej mąki z dodatkiem soli.
    Cały czas mieszać do powstania ciasta o konsystencji śmietany, wówczas dodać zmielona rybę i całość dokładnie wymieszać.
    Odstawić pod przykryciem w  ciepłe miejsce.
    Po ok. 2 godz. nabierać łyżką ciasto i smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Jagoda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *