Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Racuchy Martyny

Składniki:

  • 1,5 szkl. mleka
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • łyżka roztopionego masła
  • olej
  • cukier waniliowy
     

Sposób wykonania:

  1. Drożdże pokruszyć i zalać mlekiem, dodać jeszcze łyżeczkę cukru i na małym ogniu podgrzać aby rozczyn był letni.
    Wówczas dodać ½ szkl. mąki, wymieszać i dostawić.
    Po wyrośnięciu dodać resztę mąki i cukru oraz wbić jajka.
    Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    Na sam koniec dodać roztopione masła i cukrem waniliowy.
    Z powstałego ciasta smażyć racuchy na rozgrzanym oleju. Podawac z ulubionymi owocami.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *