Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pączki leniwe

Motto Janka: Dla mnie frajda jest to, że ktoś z tego może skorzystać.

Składniki na ciasto takie jakie każdy z Żarłoków stosuje do robienia pączków, w proporcji do :

  • 0,5 kg mąki
  • 5-7 brzoskwiń lub słodkich jabłek, gruszek, truskawek, można użyć gotowych dżemów z większymi kawałkami owoców, lub ananasem pokrojonym w 0,5 cm kostkę
  • 0,5 szklanki cukru, jeżeli użyjemy świeże owoce
  • 0,5 szklanki cukru pudru do "posypki"
  • 0,5 l oleju do smażenia

Do smażenia potrzebny nam będzie garnek o pojemności 1,5-2 l Ciasto po zrobieniu pozostawiamy do wyrośnięcia, brzoskwinie parzymy ok 2-3 min we wrzątku szybko chłodzimy zmieniając zimną wodę 3-4 razy , obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę 0,5 cm lub pół plasterki 2-3 mm( jabłka, gruszki tak samo ale bez sparzenia…;))). Z innymi owocami postępujemy podobnie jeśli trzeba lub tylko kroimy.

Na pokrojone owoce wsypujemy 0,5 szklanki cukru i pozostawiamy na parę minut aby "puściły "sok. Łączymy owoce wraz z powstałym sokiem lekko mieszając z wyrośniętym ciastem i pozostawiamy do następnego "ruszenia". Jeżeli użyjemy ananasy to wlewamy połowę soku z puszki.
Nie bójcie się, ciasto nie będzie za rzadkie. Jeśli dżem, to dodajemy cukru w miarę potrzeby. Rozgrzewamy olej w garnku, na rozgrzany olej wkładamy (mocząc każdorazowo łyżkę w oleju) ciasto z owocami, wielkości połowy łyżki( jak kluski kładzione), obsmażamy jak pączki …wyjmujemy, osączamy posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego. Gdy robię te "pączki" to ostatnią porcję zjadam sam …jeśli zdążę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *