Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pychotka Beaty

Składniki:

  • 15 dkg cukru pudru
  • 15 dkg masła lub margaryny
  • 12 dkg smalcu
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 dkg mąki
  • 10 dkg kokosów
  • 10 dkg rodzynek
  • 10 dkg orzechy włoskie lub migdały
  • 2 łyżki kakao
  • półtora kg jabłek (szara reneta)
  • 1 kostka masła


Sposób przyrządzenia:

Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do pierwszej części dodać kokosy Do drugiej dodać rodzynki i kakao. Do trzeciej orzechy lub migdały. Każdą części ciasta pieczemy osobno po 15-20 min 200 stopni. Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej i przesmażyć z 4 łyżkami cukru, około 30 min na małym ogniu i wystudzić. Masło utrzeć i dodać powoli jabłka, wszystko ucieramy. Przekładamy placki masą, placek z kakao w środek. Polewamy polewą czekoladową
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez: Beata Bartkowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *