Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pulpety z drobiu z tymiankiem Iwony

Składniki:

  • ½ kg mielonego mięsa drobiowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek małego selera
  • 2 małe czerstwe bułeczki
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżki mąki
  • natka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta tymianku

     

Sposób przyrządzenia:
Bułkę  namoczyć w mleku, odcisnąć i przepuścić przez maszynkę, dodać mielone mięso drobiowe, żółtka i ubitą z białek pianę, doprawić do smaku solą i pieprzem,  dodać posiekaną zieloną natkę pietruszki i tymianek, dokładnie wyrobić masę, formować małe kulki, obtaczać w mące. Warzywa umyć, obrać, pokroić w paseczki i ugotować w niewielkiej ilości wody. Do gotującego wywaru wrzucać mięsne kulki i jeszcze gotować około 40 minut na wolnym ogniu. Podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami i sosami z dodatkiem ulubionej zielonej sałaty.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *