Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Puchowa babka cytrynowa

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • sok z 2 cytryny
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 2 szkl. mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy
  • tarta bułka do formy
  • cukier puder

Sposób wykonania:
Białka razem z cukrem ubić na sztywną pianę po czym wlać do niej gorący tłuszcz, odstawić na 2 minuty i ponownie ubić w trakcie dodając żółtka, cukier, sok i skórkę z  cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut.
Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *