Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ptysie z kremem orzechowym

Składniki:

  • 10 gotowych dużych ptysiów
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder
  • mielone orzechy

    Sposób wykonania:
    Cukier wsypać do ¼ szkl. wrzącej wody i trzymać na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia, wówczas dodać sok z cytryny.
    Całość wymieszać i zdjąć z ognia, wówczas dodać odrobinę zimnej wody i utrzeć energicznie drewnianym tłuczkiem.
    Gdy lukier zbieleje dodać do niego orzechy oraz masło.
    Jeszcze przez chwilę ucierać po czym przekładać masą ptysie.
    Przed podaniem posypać jeszcze cukrem pudrem wymieszanym z zmielonymi orzechami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *