Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg z ananasem

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plastry ananasa
  • 1 seler naciowy
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 50 ml soku z ananasa
  • 150 ml wywaru z ryby
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki wody
  • poszatkowane liście selera

Sposób wykonania:
Filety z pstrąga pokroić na małe paseczki, które smażyć na silnie rozgrzanym oleju przez około 2 minut.
Po tym czasie rybę wyjąc a do woka wrzucić posiekany czosnek, pokrojony w kostkę ananas, pokrojony w plasterki seler.
Nie przerywając mieszania smażyć około 2 minut.
Po tym czasie dodać sos sojowy, wywar z ryby oraz sok z ananasa.
Doprowadzić całość do wrzenia i gotować około 3 minut.
Na koniec dodać mąkę wymieszaną z wodą na gładką masę.
Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia.
Wówczas rybę ponownie włożyć do woka aby ryba się podgrzała.
Przed podaniem udekorować listkami selera i paseczkami chili.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *