Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg w ziarnach sezamu Iwony

Składniki:

  • 4 sprawione pstrągi
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki  mąki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka startego chrzanu
  • jajko
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • 6 łyżek oleju
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:

    Masło stopić wsypać łyżkę  mąki i zasmażyć. Wlać bulion i mieszając zagotować, dodać sok z cytryny i chrzan, gotować około 10 minut na małym ogniu, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pstrągi umyć, osuszyć natrzeć solą i pieprzem, panierować w pozostałej mące, rozmąconym jajku i ziarnach sezamu, piec po około 4 minuty z każdej strony. Ryby podawać z sosem i ugotowanymi ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *