Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg nadziewany ryżem z rodzynkami

Składniki:

  • 2 duże pstrągi
  • ½ kostki masła
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • ½ szklanki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Ryby dokładnie umyć, odciąć głowę, wypatroszyć bez rozcinania jamy brzusznej. Ponownie dokładnie wypłukać, osuszyć, przeprawić na zewnątrz i wewnątrz. Ryż przyprawić, dodać namoczone wcześniej rodzynki, imbir, natkę pietruszki, wymieszać. Farszem wypełnić jamę brzuszną, otwór spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane ryby obtoczyć w mące ziemniaczanej wymieszanej z mąką pszenną.  Na patelni rozgrzać masło, smażyć na nim ryby z obydwu stron.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *