Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg lub łosoś z grilla w jeżynowej glazurze

Składniki:

  • 6 porcji filetów z pstrąga (po około 20 dkg każda)
  • oliwa

Glazura:

  • 2 szklanki jeżyn leśnych lub jeżyn amerykańskich
  • 1 łyżeczka świeżo utartego imbiru
  • mielone chili do smaku
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól i pieprz mielony do smaku


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki glazury zmiksować, przecedzić. W małym rondlu podgrzewać aż jej objętość zmniejszy się do około 1 szklanki.. Umyte i osuszone porcje pstrąga posmarować glazurą i odłożyć w miejsce w którym obciekną z jej nadmiaru. Tak przygotowane porcje ryby skropić oliwą. Tak przygotowane porcje ryby piec po około 3 minuty z każdej strony na grillu nagrzanym do temperatury około 190 stopni C. Podczas pieczenia rybę kilkakrotnie obracać i smarować resztą marynaty. Podawać udekorowane zieleniną, z dodatkiem cytryny i innych ulubionych dodatków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *