Przepyszne okonie

17211
com_content.article
(Oddano 127 głosów z średnią 4.65 z 5)
Przepyszne okonie4.65 out of 5 based on 127 voters.


Składniki:

  • 4 okonie
  • 6 ziemniaków
  • 15 dkg suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 7 łyżek oleju
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki śmietany
  • 5 łyżek maki
  • pęczek posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Umyte grzyby zalać wodą pozostawić na 2-3 godziny, ugotować, ostudzić i drobno posiekać. Ryby umyć, odfiletować pokroić w kostkę , oprószyć mąką i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Cebulę obrać i posiekać zeszklić na maśle, dodać pokrojone grzyby i chwilę smażyć ciągle mieszając. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę  lekko podsmażyć na pozostałym oleju. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układać ziemniaki i rybę, grzyby z cebulą. Każdą warstwę przyprawić do smaku solą i pieprzem, ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Śmietanę wymieszać z wywarem z grzybów polać potrawę i dusić około25 minut, posypać zielonym koperkiem.

    Dodaj komentarz

    Zabrania się dodawania linków


    Kod antyspamowy
    Odśwież

  • Przepisy na sałatki
    Wspanaiłe przepisy na pizzę
    Dania z Grilla
    Przepisy na wieprzowinę
    Przepisy na wspaniałe ciasta


    Znajdź nas w Google+

    Najnowsze przepisy kulinarne:
    Top Blogi