Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Potrawka z kurczaka 2

Składniki:


  • 1 kurczak lub kura (1kg)
  • 1,5 l osolonej wody
  • 1 porcja jarzyny rosołowej
  • 1 średnia cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • do sosu:
  • 25 g masła lub margaryny
  • 30 g mąki pszennej
  • 0,5 l rosołu (z powyższej kury)
  • 175 g ugotowanych szparagów
  • 150 g uduszonych pieczarek
  • 4 łyżki białego wina
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki śmietany (30%)
  • sól, pieprz, sos sojowy

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć i włożyć do gotującej osolonej wody. Zebrać pianę, włożyć jarzynę rosołową. Goździkiem przymocować do obranej cebuli listek laurowy i włożyć do garnka z kurą. Po około pół godziny wyciągnąć jarzynę, a kurczaka gotować do miękkości. Kurczaka wyciągnąć, rosół przez sitko przecedzić. Skórę ściągnąć, mięso oddzielić od kości i pokroić w małe kawałki. Sos: masło stopić i mieszać z mąką tak długo, aż osiągnie jasno-żółty kolor. Rosół z kury (0,5 l) wlać, wymieszać trzepaczką (nie mogą powstać kluski), zagotować i na małym ogniu pogotować 5 minut. Ugotowane szparagi, uduszone pieczarki i mięso z kurczaka włożyć do sosu, krótko pogotować, następnie białe wino, sok z cytryny i cukier dodać. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i wlać do sosu (już nie gotować). Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ewentualnie sokiem cytrynowym.
Potrawka z kury smakuje dobrze zarówno z ziemniakami, jak i z ugotowanym ryżem. Do tego marchewka z jabłkiem lub sałata zielona z pomidorem i ogórkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *