Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Potrawka cielęca z morelami orientalna

Skład:

 

  • 20dkg suszonych moreli
  • 1/2kg cielęciny bez kości
  • Rodzynki
  • masło,
    łyżeczka curry
  • 1/2szkl. śmietany (zamiast można użyć jogurtu)
  • sól,pieprz, cukier.

 

 

 

Sposób wykonania:
Opłukane morele zaląc zimna woda (mało) i zostawić do odmoczenia. Opłukane i
osuszone mięso pokroić w dowolne kawałki, posolić i posypać pieprzem, krotko
obsmażyć naokoło. Przełożyć do rondla, dodać masło, curry, morele z woda, w
której się moczyły. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. pół godz. Na
kilka minut pod końcem wrzucić opłukane rodzynki, dusić dalsze 5 min. sos
doprawić do smaku i dodać śmietanę (niekoniecznie) rozmieszać juz nie
gotować, jogurt znakomicie zastępuje śmietanę, jest mniej kaloryczny i daje
lekko kwaskowaty, oryginalny smak, polecam. Traktować jak śmietanę.

1 comment for “Potrawka cielęca z morelami orientalna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *