Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwiczki z wiśniami

Składniki:

  • 100 ml czerwonego wina
  • 100 ml portwajnu
  • 1 słoik wiśni
  • 1 goździk
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 20 ml wódki z wiśni
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • mąką
  • olej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

    Sposób wykonania: 
    Wino wymieszać z sokiem z cytryny oraz portwajnem po czym przelać do rondelka i gotować na małym ogniu aż starci połowę swojej objętości, wówczas dodać goździk.
    Następnie dodać wiśnie i trzymać na ogniu kolejne 5 minut.
    Po tym czasie wiśnie wyjąć a dodać mąkę ziemniaczaną.
    Wymieszać i doprawić do smaku miodem, pieprzem, sokiem z  cytryny oraz wódką z wiśni.
    W polędwiczkach zrobić kieszonki, które nadziać wiśniami, spiąć wykałaczką, oprószyć solą, pieprzem oraz mąką.
    Obsmażyć na rozgrzanym oleju po czym trzymać na małym ogniu około 15 minut.
    Pozostałe wiśnie dodać do sosu, doprawić do wrzenia i polać polędwiczki, usuwając wcześniej wykałaczki.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *