Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica po szlachecku*

*Cykl – przepisy mistrzów

Składniki:

poldwica7li.jpg

  • Polędwica wołowa – 150 g
  • Boczek wędzony gotowany – 20 g
  • Śliwki kalifornijskie
  • Musztarda
  • Mieszanka przypraw
  • Sól peklująca

Sos:

  • borowiki (2 szt.)
  • cebula
  • śmietana 30%
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, vegeta

Sposób przyrządzenia:
Polędwicę wyporcjować, naszpikować boczkiem i śliwką, natrzeć musztardą, przyprawami i solą peklującą. Bok polędwicy obwiązać boczkiem i spiąć wykałaczką. Mięso zalać olejem i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Cebulę zeszklić, dodać borowiki, podsmażyć, dodać śmietanę, natkę pietruszki i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku.
Jako dodatki przygotować ziemniaki z parmezanem i surówkę z selera – ugotowane ziemniaki podsmażyć na głębokim tłuszczu i obtoczyć w parmezanie wymieszanym z natką pietruszki. Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać miód i uprażone orzechy, a następnie wymieszać.

Autor: Arkadiusz Czarnik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *