Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica chłopska nadziewana cielęcina podawana z kaszą*

poldwica8sp.jpgCykl – przepisy mistrzów.
Składniki:

  • Polędwiczka wołowa – 100 g
  • Cielęcina (polędwica) – 30 g
  • Orzechy włoskie – 5 g
  • Wino czerwone wytrawne – 10 ml
  • Jajko – 1sztuka
  • Bułka – 5 g
  • Pietruszka świeża nać – 1sztuka
  • Papryka czerwona świeża
  • Papryka zielonwa świeża
  • Sól
  • Pieprz – 1g
  • Papryka słodka – 1g
  • Zioła prowansalskie – 2 g
  • Kasza – 80 g
  • Parmezan – 20 g
  • Świeży rozmaryn
  • Świeży tymianek
  • Por świeży

Sposób przyrządzenia:
Polędwiczki wieprzowe rozcinamy lekko z boku na ok. 2 centymetry i rozbijamy delikatnie. Z cielęciny robimy farsz z dodatkiem orzechów, świeżej papryki, pietruszki i czerwonego wina oraz świeżego rozmarynu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz zawijamy w polędwiczkę. Uformowaną roladę posypujemy dokładnie ziołami prowansalskimi, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Kasze gotujemy, dodajemy jajko, parmezan, pietruszkę oraz sól do smaku. Zawijamy w liść pory i wkładamy na 3 minuty do pieca.
Sposób podania:
Dekorujemy świeżym tymiankiem oraz sosem.

Autor: Arkadiusz Szulc  Zbigniew Kulesza 

 

1 comment for “Polędwica chłopska nadziewana cielęcina podawana z kaszą*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *