Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pleśniak

Składniki:

  • 3,5szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 olejek zapachowy
  • 1,5 kiślu
  • owoce, może być agrest


Sposób przyrządzenia:

Ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 części- do jednej dodajemy kakao i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Brązową część trzemy na tarce na brytfannę. Następnie ubijamy białka na sztywno i dodajemy 1,5 kisielu np. truskawkowego i rozprowadzamy na starte ciasto. Następnie trzemy drugą warstwę ciasta na które układamy agrest i ścieramy trzecią warstwę ciasta. Wstawiamy na 30 min. do nagrzanego piekarnika.
Przepis nadesłała na konkurs ”konkurs Pychotka.pl i Manta” Wioletta Luter

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *