Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placuszki ziemniaczane z grzybowym farszem

Składniki:

  • 50 dkg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 20 dkg grzybów
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i po schłodzeniu zmiksować lub zmielić. Oczyszczone grzyby i cebulę drobno posiekać, udusić na maśle, przyprawić. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, sól, wyrobić. Z ziemniaczanego ciasta formować cienkie placuszki, nakładać na środek farsz, skleić nadając im eliptyczny kształt. Placuszki układać na natłuszczonej blasze do pieczenia, posmarować skłóconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C aż się zarumienią. Podawać z surówkami.
Przepis nadesłano na konkurs :Wspomnienie lata” Agnieszka B

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *