Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki ziemniaczane po litewsku

Składniki:

    • 1,2 kg ziemniaków
    • 2 średnie cebule
    • 3 dag drożdży
    • 1 łyżka masła
    • 10 dag mąki
    • 100 ml oleju do smażenia
    • sól i pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Lekko odcisnąć. Do masy dodać mąkę i drożdże. Dokładnie wymieszać. Przełożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać do ciasta. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść niewielkie cienkie placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *