Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek z mandarynkami i ananasami

Składniki:

  • 2 puszki mandarynek
  • 1 puszka ananasów
  • 1 kostka masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 2,5 szklanki maki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka gęstej śmietany 30%
  • 15 dkg konfitury morelowej
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych

    Sposób przyrządzenia:
    Mandarynki i ananasy przełożyć na sito , żeby obciekły z zalewy. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać otartą skórkę pomarańczową i szczyptę soli. Podczas ubijania dodawać kolejno po jajku, dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto rozsmarować na spodzie blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Na cieście rozłożyć mandarynki, oraz ananasy. Owoce lekko odcisnąć. Blaszkę z plackiem wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni około 30-40 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posmarować morelową konfiturą i posypać wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *