Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek z jagodami

Składniki:
– 75 dag jagód
– 50 dag mąki pszennej
– 0.5 szklanki cukru
– niepełna szklanka mleka
– 8 dag masła lub palmy
– 8 dag drożdży
– 2 żółtka
– szczypta soli
Na kruszonkę:
– 20dag mąki
– 1/2 kostki masła
– 10 dag cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć w dużej misce, dodać lekko podgrzane mleko, łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki.
Wszystkie składniki wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Tłuszcz stopić, wystudzić.
Do wyrośniętego rozczynudodać cukier, żółtka, sól, tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo,aż zacznie tworzyć jednolitą masę ok.10 min.
Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto, zostawić na półgodziny do wyrośnięcia.
Na ciasto wyłożyć jagody, zagnieść kruszonkę i ułożyć na jagodach.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku do uzyskania jasnozłotego koloru. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, lub zrobić lukier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *