Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek wiśniowy

Składniki:

• 1 kg wiśni
• 25 dag mąki
• 25 dag masła
• 25 dag cukru
• 5 żółtek
• mała torebka proszku do pieczenia
• cukier waniliowy
• szczypta soli
• tłuszcz do posmarowania formy i tarta bułka
• 1 łyżka cukru pudru

Sposób przyrządzenia:
Usunąć pestki z wiśni i osączyć z soku. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło, utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym, dodać do masy maślanej, utrzeć. Dodać wiśnie, wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *