Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek drożdżowy z rabarbarem

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżki mąki
  • 3 żółtka
  • ¾ szkl. mleka
  • 4 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • ½ kostki masła
  • szczypta soli tłuszcz do formy
  • rabarbar malinowy

Sposób wykonania:

  1. Masło roztopić po czym rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
    W ciepłym mleku roztopić drożdże, wówczas dodać łyżkę mąki oraz łyżkę cukru pudru dokładnie wymieszać i odstawić.
    Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego żółtka, sól, cukier puder i cukier waniliowy.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać mąkę, ponownie dokładnie wyrobić w trakcie dolewając roztopione masło.
    Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *