Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek drożdżowy z musem jabłkowym

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. mleka
  • 5 dag drożdży
  • ½ kostki masła
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • ½ szkl. przecieru z jabłek
  • 3 żółtka
  • op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • jajko
  • cukier

Sposób wykonania:

  1. Masło roztopić po czym rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
    W ciepłym mleku roztopić drożdże, wówczas dodać łyżkę mąki, przecieru z dyni oraz łyżkę cukru pudru dokładnie wymieszać i odstawić.
    Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól.
    Całość dokładnie wymieszać po czym dodać mąkę, roztopiony tłuszcz oraz przecier z jabłek.
    Ponownie wymieszać i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    Wówczas przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1godizny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *