Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek drożdżowy z jabłkami

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka
  • ½ kostki masła
  • 5 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jabłka
  • tłuszcz do formy
  • cynamon

Sposób wykonania:

  1. Masło roztopić po czym rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
    W ciepłym mleku roztopić drożdże, wówczas dodać łyżkę mąki oraz łyżkę cukru pudru dokładnie wymieszać i odstawić.
    Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego żółtka, sól, cukier waniliowy oraz cukier puder.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać mąkę.
    Całość odkładnie wyrobić stopniowo dodając jeszcze roztopiony tłuszcz.
    Ponownie odstawić do wyrośnięcia po czym przelać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Na wierzchu ułożyć kawałki jabłka.
    Oprószyć całość cynamonem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *