Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piure ziemniaczane zapieczone z jajkiem

 

Składniki:

    • 8 szt dużych ziemniaków
    • 1/3 szklanki mleka
    • 1 łyżka masła
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka oliwy
    • 1/3 łyżeczki kminku
    • ½ małej cebuli
    • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, ugotować z dodatkiem soli, kminku i połową cebuli. Gdy miękkie odlać wodę i odparować. Utłuc dokładnie dodając mleko, masło i szczyptę pieprzu. Wysmarowane oliwą kokilka napełnić ziemniaczanym piure, na wierzch wbić jajko i zapiec w piekarniku do momentu ścięcia się jajka. Podawać jako dodatek do drugich dań lub jako samodzielne danie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *