Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pita z rybą

Składniki:

  • 50 dkg filetów z tilapii lub pangi
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej dymki
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ¾ łyżeczki mielonego chili
  • 3 łyżki oleju
  • mąka
  • 6 chlebków pita (kliknij)

Dodatki:

  • majonez, musztarda, ulubiony sos, sałata, plastry pomidora, plastry ogórka itp. – wg uznania

Sposób przyrządzenia:
Filety rybne rozłożyć w jednej warstwie w odpowiednim naczyniu. Sok z cytryny wymieszać z dymką, czosnkiem, tymiankiem i chili, dodać sól i pieprz. Mieszanką tą polać filety rybne, odstawić na 45 minut. Na patelni rozgrzać olej. Obsączone filety obtoczyć w mące, smażyć po 2 minuty z każdej strony, obsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Pitę dobrze podgrzać, naciąć i do każdej włożyć część ryby. Uzupełnić dodatkami wg uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *