Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piracka cielęcina

Składniki:

  • 1 kg cielęciny
  • 1 duża cebula
  • ½ szklanki czarnych oliwek
  • 5-6 ząbków czosnku
  • ½ litra wytrawnego czerwonego wina
  • 6 pomidorów
  • 4 kolorowe papryki
  • ½ szklanki oliwy
  • 2 szklanki mąki
  • oregano, sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Czosnek i cebulę obrać drobno posiekać i usmażyć na połowie oleju. Dolać 2 szklanki wina, pokrojone pomidory bez skórki. Tak powstały sos gotujemy około 15 minut. Cielęcinę umyć , osuszyć pokroić w kostkę, oprószyć mąką i obsmażyć, lekko doprawić do smaku solą i pieprzem. Resztę wina wlać na patelnię i dusić mięso kilka minut. Sos przelać do garnka, wrzucić mięso, oliwki i pokrojoną paprykę, dusić ,aż sos będzie gęsty. Dobrze smakuje z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *