Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Pikle

Pikle z gruszek

Składniki: 1 kg twardych gruszek (Wiliam, Konferencja) 35 dkg brązowego cukru 1,3 szklanki białego octu winnego 1 laska cynamonu 5 goździków 1 łyżeczka jagód jałowca 2 łyżeczki ziaren pieprzu 2 gwiazdki anyżu ½ dokładnie obranej, pokrojonej cytryny odrobinę skórki z cytryny Sposób przyrządzenia: Gruszki obrać ze skóry, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W dużym…

Pikantne pikle z marchwi i papryki

Składniki: 8 ostrych kolorowych papryk o długich strąkach 50 dkg marchewki, obranej i pokrojonej wzdłuż wg uznania 1 cebula pokrojona wzdłużnie na ćwiartki lub ósemki 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 12 ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka oregano 2 łyżki soli peklującej cukier, sól do smaku ¼ szklanki oliwy 6 szklanek octu rozcieńczonego do 3…

Pikle z warzyw

Składniki: marchew, fasolka szparagowa, kalafior, kiszony ogórek, szparagi, małe cebulki, czosnek Zalewa: 1 ½ szklanka wody 1 ½ szklanki octu 3 łyżki soli świerzy koperek liście winogronowe papryka mielona Sposób przyrządzenia: Słoiki wysterylizować poprzez gotowanie przez 15 minut. Warzywa oczyścić, rozdrobnić wg upodobań. Skład  i ilość poszczególnych warzyw pozostawiam indywidualnym gustom. Wodę przegotować z z…