Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantny dżem z papryki, czereśni, imbiru i jabłka

Składniki:

    • 4 pokrojone drobno ostre papryki
    • 1 duże, kwaśne jabłko, oczyszczone, pokrojone w kostkę
    • 1 kg czereśni bez pestek, rozdrobnione
    • 1,5 szklanki wody
    • 2/3 szklanki octu jabłkowego
    • 1,5 łyżeczki tartego imbiru
    • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    • szczypta soli
    • szczypta mielonych goździków
    • szczypta mielonej gałki muszkatołowej


    Sposób przyrządzenia:

    W rondlu o grubym dnie wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować 60 minut mieszając. Gorącym dżemem napełniać sterylne słoiczki, szczelnie zamknąć.  Pasteryzować 10 minut.
    Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *