Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi z kurczaka z kiełkami fasoli

Składniki:

  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki jasnego brązowego cukru
  • 500 g filetów z piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g kiełków fasoli
  • 3 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki wody
  • 425 ml bulionu z kurczaka

Sposób wykonania:
Kurczaka pokroić na cienkie paseczki po czym dodać do niego sos sojowy wymieszany z cukrem.
Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie wrzucić kurczaka na wok z rozgrzanym olejem i smażyć około 3 minut.
Po tym czasie dodać posiekaną cebulkę oraz czosnek.
Smażyć kolejne 2 minuty i dodać kiełki fasoli i smażyć jeszcze 5 minut.
Na koniec dodać olej sezamową oraz mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą na gładką pastę.
Wlać jeszcze bulion, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Cały czas mieszając gotować aż sos zgęstnieje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *