Piersi z kurczaka Tandoori
Piersi z kurczaka Tandoori4.52 out of 5 based on 349 voters.
Składniki:
- 70-80 dag piersi z kurczaka
- sok z cytryny
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- szczypta curry
- szczypta chili
- sól
- ew. zmiażdżony ząbek czosnku
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka pokroić w sporą kostkę i dokładnie wymieszać z marynatą zrobioną z pozostałych składników (oprócz soli). Odstawić do lodówki na około 12 godzin. Mięso osączyć z marynaty, ułożyć na blasze i piec 20 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni. Jeśli mięso będzie pływać w zbyt dużej ilości sosu - odlać, jeśli zbyt się osuszy - od czasu do czasu smarować marynatą. Zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec jeszcze około kwadransa. Można podczas pieczenia troszkę posolić mięso i pokropić je odrobiną sosu sojowego.
•Podawać z kapustą pekińską w sosie vinaigrette albo sałatą i frytkami.
- Szczegóły
- Kategoria: Piersi z kurczaka
- Opublikowano: wtorek, 03, maj 2005 00:00
- Bahus
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany