Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z ziemniakami i ricottą

Ciasto pierogowe:
2 szklanki mąki
1 łyżka przyprawy kurkumy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka masła lub oleju
1 jajko + 1 żółtko (roztrzepane)
około 1 szklanki ciepłej wody
Nadzienie:
3 ziemniaki, ugotowane i ostudzone
1 łyżka orzeszków pinii
100 g sera owczego ricotta w kawałku, tartego*
1 łyżeczka przyprawy kurkumy
sól i świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
oliwa z oliwek
orzeszki pinii zrumienione na patelni
okruchy sera ricotta

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Orzeszki pinii zemleć w młynku do kawy lub dokładnie rozgnieść moździerzem. Ziemniaki i orzeszki wymieszać z ricottą, kurkumą, doprawić solą oraz pieprzem. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej, jajko oraz żółtko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 – 10 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, przykrywać drugim kółkiem i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości, przez około 3 – 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać z oliwą, orzeszkami pinii i okruszkami ricotty.
Przepis nadesłany na konkurs „II Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Olę

1 comment for “Pierogi z ziemniakami i ricottą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *