Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z truskawkami

Pierożki na słodko ze śmietaną i cukrem. Ekspresowe, wegetariańskie i lekkie danie.
Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła lub oleju
  • 1 jajko
  • około 3/4 szklanki ciepłej wody (można dodać szczyptę suchych drożdży)

Nadzienie i dodatki:

  • truskawki
  • śmietana
  • cukier puder

 

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 – 10 minut. Przykryć ściereczką. Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Malutkie pozostawić w całości, większe pokroić. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, lekko posolić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować kolejno na placki. Małą szklaneczką wycinać kółka, w środek wkładać truskawki, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 – 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Zaraz podawać ze śmietaną, posypane cukrem pudrem lub też śmietaną wymieszaną z cukrem.
Przepis nadesłany na konkurs  „ II Pirogowy konkurs  Pychotki ” Agnieszka Boruc

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *