Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z kurczakiem i brokułami

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 kostki masła
  • połówka brokułu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • zielona pietruszka wg uznania(ok. 1 pęczka)
  • sól pieprz do smaku

 

Sposób przyrządzenia:
Ciasto: Mąkę z solą zalać wrzątkiem, zamieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie wlać do niej zimną wodę, zamieszać i odstawić ciasto na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić i wycinać krążki na pierogi.
Farsz: Ugotować na pół- twardo brokuł. Posypać solą i pieprzem piersi z kurczaka. Delikatnie obsmażyć je na niewielkiej ilości masła. Następnie zmielić usmażone mięso w maszynce do mielenia. Rozpuścić masło. Wymieszać delikatnie mięso, różyczki brokułu oraz zieloną pietruszkę Masa jest dosyć sucha więc dolewamy ok. 0,5 kostki rozpuszczonego masła .Całość doprawić solą i pieprzem.
Na przygotowane krążki ciasta pierogowego nakładać farsz i formować pierogi.Pychota!!! Smacznego!!!
Przepis nadesłany na ,,II konkurs pierogowy”. Autorka: Eliza Kruk

 

 

 

Przepis nadesłany na ,,II konkurs pierogowy”.Autorka: Eliza Kruk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *