Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z grzybami i boczkiem

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 20 dkg suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 jajka szczypta soli i pieprzu

 

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:

Do przesianej mąki dodać sól, wbić jajko. Powoli wlewamy też szklankę mleka lub wody (najlepiej żeby wlewany płyn był ciepły). Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki. Sekret udanego ciasta, to dodanie do ciasta ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
Namoczone grzyby ugotować i drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na złoty kolor, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić, wymieszać z grzybami ,2 jajkami, szczyptą soli i pieprzu
Z ciasta wykrawamy dużym kubkiem okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 5 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową. Polać masłem ze skwarkami.

Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Tereskę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *