Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi fasolowo mięsne

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 10-12 łyżek wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 30 dag gotowanego zmielonego mięsa
  • 30 dag ugotowanych ziaren fasoli białej (- 4 łyżki zostawione do posypania pierogów )
  • 20 dag plasterków wędzonego boczku
  • pieprz mielony
  • majeranek

Sposób przyrządzenia:
Z mąki, wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto. Rozwałkować na wysypanej mąka stolnicy (blacie). Szklanką wykrawać krążki. Ziarna fasoli rozgnieść i wymieszać z zmielonym mięsem. Doprawić farsz solą, majerankiem i pieprzem. Nadziewać krążki ciasta. Zlepiać. Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Boczek pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na rumiane skwarki. Pierogi wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane tłuszczem od skwarek, posypane skwarkami i ziarnami fasoli (podgrzanymi na patelni przy skwarkach).
Przepis nadesłany na konkurs  „ II Pirogowy konkurs  Pychotki ”  Elżbieta Świtulska

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *